Norsk Folkemusikklag var samlet til sitt årlige seminar og årsmøte på Fagernes 22.–23. april. Ca. 25 deltakere og innledere deltok på seminaret, der fokus var på norske klimpreinstrumenter. Valdres folkemuseum, med tradisjonsmusikk som en viktig del av sin portefølje, var vertskap. Et naturlig utgangspunkt for seminaret var en unik utstilling av langeleiker som museet kunne presentere i 2015, og seminaret samlet både forskere, musikere, instrumentmakere og andre allment interesserte.
Etter en grundig omvisning ledet av Elisabeth Kværne og Bjørn Aksdal, ble langeleiken tema for debatt. Man stilte spørsmål om hva det rike mangfoldet i langeleikmaterialet kan fortelle, og spørsmålet om tradisjon og fornyelse ble belyst av Elisabeth Kværne, Stein Villa og Anders Røine.
I neste bolk ble flere klimpreinstrumenter i norsk tradisjon som harpe og lyre presentert og diskutert med perspektiver fra musikerhold. Her fikk man innspill fra Stein Villa, Helena Wright og Sverre Jensen.
Etter middag var deltakerne samlet til konsert på museet, der også seminardeltakere bidro. Bl.a. Sivert Holmen og brødrene Knut og Ola Aastad Bråten satte tilhørerne i god Valdres-stemning.
Viktige stikkord for seminarets andre dag var konstruksjon, rekonstruksjon, revitalisering og modernisering. Musikkarkeolog Gjermund Kolltveit formidlet først en del viktige refleksjoner omkring strategier ved å ta i bruk fortidas instrumenter. Deretter snakket konservator ved Ringve Museum, Mats Krouthén, om instrument som museumsobjekt vs. bruksinstrument. Instrumentmaker Sverre Heimdal presenterte videre den kjente Kraviklyra og mulige koblinger til langt eldre instrument av samme type i andre europeiske land. Cisteren, forløperen for gitaren, har også fått nytt liv i det siste, og stipendiat Benjamin Rygh avsluttet den faglige delen av seminaret ved å presentere sitt rekonstruksjonsarbeid av Amund Hansens cistere fra sent 1700-tall.