2019: Spelemann og soldat – folkemusikken og militærmusikken

Norsk folkemusikklag sitt årlige seminar gikk av stabelen i Oslo fredag 22. mars 2019 i samband med avvikling av lagets årsmøte. Siden seminaret i 2018 var lagt til november og hadde et noe større omfang, og at nyvinningen «Ungt forskerforum» ble avholdt i samband med 2019-seminaret (dette foregikk dagene i forkant av seminaret), fant styret det riktig å begrense seminaret for 2019 til et dagsseminar. Stedet var Slottsbiblioteket i Nasjonalbibliotekets lokaler ved Solli plass, og seminaret samlet i alt 20 deltakere.

Tema for årets seminar hadde sammenheng med at forsvarets musikk feiret seg selv i 2018, uten at folkemusikken fikk den plass styret mente den fortjente. Musikken i militærvesenet har betydd mye for både utbredelsen av en del instrumenter på bygdene – for eksempel tromme og klarinett – samt for utdanning av lokale musikere. Norsk folkemusikklag syntes derfor det var en god anledning til å sette søkelyset på nettopp koblingen mellom den militære og den folkelige musikken.

Innledningene ble besørget av to av styremedlemmene og to inviterte foredragsholdere. Militærmusiker og -historiker Niels K. Persen var redaktør for en antologi, «I storm og stille», som ble utgitt i forsvarets jubileumsår. Persen presenterte denne samtidig som han hadde en gjennomgang av ulike kilder og et omfattende arkivmateriale som er relevante for forskere og historikere.

Førstelektor og trommeslager Bjørn Sverre Kristensen demonstrerte slåttetromma og tok for seg historien om det militære opphavet og den folkelige bruken. Han kunne vise til interessante koblinger mellom trommeslåtter og rytmikk i felerepertoaret.

Lagets leder, organolog og forsker Bjørn Aksdal, satte så søkelys på flere instrumenter i det norske, folkelige instrumentariet som har kobling til det militære, i første rekke klarinetten.

Styremedlem og professor Anne Svånaug Blengsdalen har over tid fordypet seg i musikklivet på 1700-tallet, og hun gav seminardeltakerne en spennende innføring om impulser og repertoar innen den aktuelle konteksten.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: