Program NFLs seminar 2021: Aktuell, tradisjonell og unik

«Aktuell, tradisjonell og unik»Hvem er folkemusikeren anno 2021?

Hvordan presenteres folkemusikk og -dans i den norske offentligheten i dag? Hvordan formidler vi på konserter, på utgivelser og i andre aktuelle kanaler? Hvordan profilerer en utøver seg? Framstår man annerledes enn i andre sjangre? Hvordan være dagsaktuell og samtidig bruke uttrykksformer som er formet i en annen tid? Hvilke ideologier og identiteter vil vi formidle? Eller blir formidlet? Hvordan gjør vi (man) dette?

For å sette søkelys på disse problemstillingene, har Norsk Folkemusikklag invitert et knippe utøvere, forskere og organisasjonsfolk til Rauland i dagene 16.–17. september til foredrag, diskusjoner og konserter. Arrangementet vil være i samarbeid med Institutt for tradisjonskunst og folkemusikk, Universitetet i Sørøst-Norge. Det blir også et punkt i programmet knytta til «Ungt Forskerforum for Folkemusikk og Dans», som ble arrangert første gang i fjor i tilknytning til Norsk folkemusikklags seminar i Oslo. De har som mål å bli et nasjonalt forskerforum/seminar for masterstudenter innen folkemusikk og dans (les mer om dem her).

Innlederne på seminaret:

Unni Boksasp er kvedar og pedagog fra Tingvoll på Nordmøre, i mange år bosatt og aktiv i folkemusikkmiljøet i Telemark. Som utøver står hun bak en rekke CD’er, konsertprosjekter, turneer og bestillingsverk. Ved siden av å være musiker arbeider hun som førsteamanuensis ved USN i Rauland.

Stian Roland er danser og kvedar fra Valdres, for tiden instituttleder ved USN Rauland. Han har vært å finne helt i toppen på kappleiker både i sang og dans, og har bred erfaring som organisator og formidler av folkemusikk og dans i ulike prosjekter. Han har også bakgrunn fra museumsfeltet.

Siri Mæland tok Norges første doktorgrad i folkedans ved NTNU og arbeider til daglig som førsteamanuensis ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans i Trondheim. Hun har lang erfaring som pedagog og organisator, bl.a. som leder av Norsk folkemusikklag.

Linda Dyrnes har som daglig leder for FolkOrg i flere år stått i sentrum av utformingen av rammevilkårene for våre folkemusikk- og danseutøvere. Hun er aktiv i samfunnsdebatten og har bakgrunn som medieviter.

Richard Burgess er opprinnelig fra England, men har i mange år vært bosatt i Norge med base i Fredrikstad, og mange vil kjenne han som folkesanger og concertina-spelemann ved siden av å være primus motor for konsertstedet Trad Session i hjembyen.

Kjell Bitustøyl fra Rauland er fotograf, journalist, forfatter, spelemann og organisator, og har bakgrunn som mangeårig redaktør av Spelemannsbladet (nå Folkemusikk) samt daglig leder for Telemarksfestivalen. I senere tid har han særlig skrevet mye om tamreindrift og det sørsamiske.

Mats Johansson er etnomusikolog og professor i tradisjonskunst ved USN Rauland. Han har en lang rekke forskningsprosjekt og publikasjoner bak seg, med rytmestudier som spesialitet. Han har i flere år hatt faglig ansvar for masterstudiet i tradisjonskunst på Rauland.

Program:

Onsdag 15. september:  
20.00: Studentkonsert med 2. året bachelor
Sosialt samvær

Torsdag 16. september:
09.30: Åpning i Vinjesalen
09.35: Unni Boksasp: «Folkemusiker anno 2021»
10.30: Siri Mæland og Stian Roland: «Folkedans – Smakfull eller utfordrende?»
11.30: Lunsj
12.30: Richard Burgess: «Et blikk fra sidelinja»
13.30: Linda Dyrnes: «Presentasjon og formidling av folkemusikk og folkedans. Kva rolle har ein nasjonal folkemusikkorganisasjon som FolkOrg?»
14.30: Kaffe
15.00: Kjell Bitustøyl: «Frå gråpapir til coverkunst – platecover gjennom 70 år»
16.00: En samtale om folkemusikk / opptak til podcast v/ redaktør i Folkemusikk, Audun Stokke Hole
18.00: Middag
20.00: Konsert med lærere ved USN
Sosialt samvær

Fredag 17. september:               
09.30: Presentasjon av Ungt Forskerforum for Folkemusikk og Dans, og av to
aktuelle masterprosjekt.
10.15: Mats Johansson: ”Folkmusiken som deltagarkultur – Om det sociala i det konstnärliga och det konstnärliga i det sociala”
11.00: Paneldebatt: Mats Johansson, Audun Stokke Hole m.fl.
12.00: Avslutning, lunsj    

Priser:

Seminar:      

  • Medlemmer: 600,-
  • Ikke-medlemmer: 700,-
  • Studenter: gratis

Overnatting med helpensjon:

  • Onsdag–fredag: kr. 2600,-
    (Inkluderer: Middag onsdag. Frokost, lunsj og middag torsdag. Frokost og lunsj fredag.)
  • Torsdag–fredag: kr. 1450,-
    (Inkluderer: Lunsj og middag torsdag. Frokost og lunsj fredag)

Kaffe og frukt/kake til alle 2 ganger torsdag og 1 gang fredag.

Seminaret er støttet økonomisk av Norsk senter for folkemusikk og folkedans.

Mer informasjon og påmelding:

Per Åsmund Omholt på e-post eller telefon 48 21 69 08 innen onsdag 1. september.

%d bloggarar likar dette: